De cate sedinte de psihoterapie avem nevoie?
By admin

De cate sedinte de psihoterapie avem nevoie?

Multi clienti care se adreseaza unui psiholog doresc sa stie cate sedinte de psihoterapie vor fi necesare pana cand isi vor gasi rezolvarea problemelor lor.

Timpul necesar pentru ameliorarea simptomelor variază în funcție de problema pe care o doriti a fi rezolvata. În general simptomele brute precum depresia, fobiile, panica, anxietatea socială, anxietatea generalizata, se remit destul de repede, fiind necesare aproximativ 20 de sesiuni. Probabil ca dupa cele 20 de sedinte de psihoterapie nu veti avea o restructurare a personalitatii, dar veti avea diferență clară în modul în care gânditi, simtiti și acționati.

Unele tipuri de probleme au nevoie de mai mult timp. Dacă este vorba despre ceva care face parte dintr-un model general de comportament disfuntional si trairi negative persistente, probabil ca nu se vor evapora la fel de repede. In acest caz ar putea fi necesare mai multe sedinte de psihoterapie. Un comportament care este mai bine încorporat în personalitatea ta, care reflectă calea ta generală de a trece prin viață, va fi mai dificil de modificat . De aceea, uneori este necesar sa dam la o parte mai multe straturi pana ajungem la miezul problemei, astfel incat sa obtinem o schimbare de lunga durata. In functie de cat de vechi sunt problemele, timpul de interventie este altul. Cu cat s-au acutizat, cu atat vor fi mai rezistente la schimbare. Unii clienti vor vedea o schimbare mai devreme, altii mai tarziu. Fiecare face schimbarile in ritmul lui.

Anumite comportamente problematice ne pot aduce anumite beneficii secundare si acestea ar putea sa ne saboteze eforturile. Si in plus, multi dintre noi avem tendinta sa ne pastram in sfera familiaritatii, pastrand gandirea negativa si comportamentele disfunctionale pentru ca pe acestea mintea noastra le cunoaste mai bine, si astfel mergem pe un drum cunoscut. De aceea apare o ambivalenta in ceea ce priveste schimbarea. A face schimbari este ca si cum ai merge pe un drum pe care abia acum il sapi, deci necesita curaj, efort, perseverenta si rabdare.

Unii pacienti vor dori sa opteze pentru a lucra pe anumite simptome clare….alegand sa nu intervina asupra altor probleme. Acest lucru este posibil, caci terapia nu este o propunere de tipul totul sau nimic. Important este ca pacientul sa comunice cu claritate ce isi doreste sa obtina din terapie. Alti pacienti au disponibilitatea de a lucra doar cateva sedinte. In acest caz recomandam sa exprimati acest lucru deoarece si modalitatea de interventie va fi alta. Interventia pentru aceasta situatie va avea efectul unui pansament…care poate fi util pentru o vreme. Dar terapeutul trebuie sa stie asta astfel incat sa nu sape prea adanc, sa aiba timp sa inchida ce a deschis…si sa-i ofere clientului instrumentele necesare de a obtine un minim de confort. Insa fiti pregatiti de faptul că este necesara o perioada de timp doar pentru a-ti spune povestea, cat si pentru evaluarea atenta a bagajului psihologic cu care vii.

Asa cum nimeni nu efectueaza o operatie chirurgicala fara niste analize in prealabil, nici in psihoterapie nu putem interveni fara evaluarea simptomelor si a personalitatii tale.

  • No Comments
  • February 17, 2025

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button