Tratamentul fobiilor

Psihoterapia in tratamentul fobiilor are rezultate foarte bune. Psihoterapia cognitiv-comportamentala si-a dovedit eficienta in tratamentul tulburarilor fobice. Fobia reprezinta o teama exagerata, irationala si persistenta fata de o situatie, o activitate sau un obiect ce nu prezinta in mod real un pericol. Persoanele cu astfel de frici exagerate constientizeaza caracterul irational al fobiei lor, insa nu pot depasi aceste frici. In confruntarea cu obiectul fobiei lor, acestia devin extrem de anxiosi, prezentand simptome fiziologice precum: tahicardie, transpiratii, respiratie accelerata, senzatia de greata, senzatia de sufocare, ameteala, slabiciune musculara, etc. Uneori, aceste crize anxiose acute pot lua forma unor atacuri de panica. In plan comportamental, in confruntarea cu obiectul fobiei lor, pot avea tendinta de a fugi sau de a ramane blocati.

Psihoterapia in tratamentul fobiilor

Scopul terapiei este acela de a atinge un bun control al propriilor temeri, in a le face fata. Terapia este adaptata fiecarui client in parte. Psihoterapia actioneaza asupra fobiei cu ajutorul unor antrenamente psihologice bazate pe gandire, imaginatie, desensibilizare sistematica. In terapie este importanta intelegerea modului in care s-au format simptomele specifice fobiei. Pacientul lucreaza asupra problemelor sale atat in cadrul sedintelor de psihoterapie, cat si in afara lor. Pentru succesul terapiei este necesara dorinta de schimbare, perseverenta si curaj.

Durata terapiei

Pentru tratamentul unei fobii sunt necesare aproximativ 10 sedinte de psihoterapie, numarul acestora depinzand de particularitatile fiecarui client, de severitatea si complexitatea fobiei cat si de implicarea acestuia in terapie. In concluzie, este important sa actionam asupra propriilor frici, inainte ca acestea sa puna stapanire pe noi insine, sa avem curajul sa schimbam ceea ce se poate schimba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *