Ce poti face pentru a trece peste abuzurile din copilarie?

Abuzurile din copilarie (fizice sau emotionale) reprezinta adevarate poveri mentale si emotionale pe care le poate purta cineva.La varsta adulta, victimele abuzurilor pot prezenta agresivitate, disfunctii sexuale, abuz de substante, stari de tristete accentuata, tendinte suicidare, sentimente de culpabilizare, stari anxioase, nivel scazut al increderii interpersonale. etc. Daca abuzul este comis de catre o persoana apropiata, severitatea acestor simptome poate fi mai mare.

Ce poti face pentru a trece peste abuzurile din copilarie?

  • Cauta suport afectiv din partea persoanelor dragi

Nu purta acesta povara de unul singur. Este important sa comunici cu cei apropiati despre abuzurile din copilarie, astfel incat sa obtii sprijinul lor. O suferinta impartasita va deveni ulterior o jumatate de suferinta.

  • Invata sa ai incredere in cei din jur

Este posibil ca abuzurile din copilarie sa-ti fi zdruncinat increderea in ceilalti. Daca anterior aceasta neincredere a fost sistemul tau de protectie, poate ca in prezent sa devina o reactie neadaptata. Astfel, suspiciozitatea, tendinta de pasivitate sau evitare a celorlalti, agresivitatea sau atitudinea revendicativa acum ar putea sa te deserveasca.

  • Reaminteste-ti care sunt capacitatile pe care le-ai dobandit

Desi abuzurile din copilarie ti-au adus multa suferinta, ar fi util pentru tine sa te concentrezi pe capacitatile pe care ti le-ai dezvoltat in urma acelor experiente dureroase. Poate ca asta te-a facut mai puternic, mai sensibil, mai flexibil, mai perseverent etc.

  • Cauta sa faci lucruri placute pentru tine

Daca ai tendinta sa-ti petreci prea mult gandindu-te la trecut, poate ca ar fi util sa descoperi cum sa traiesti in prezent. Poate sunt activitati care anterior iti faceau placere si acum nu le faci. Propune-ti sa reiei treptat acele activitati si de ce nu, sa-ti cultivi noi pasiuni.

  • Nu apela la droguri, alcool sau la mancat compulsiv

Chiar daca pe moment acestea amortesc durerea, aceste comportamente nu-ti vor vindeca ranile, ci dimpotriva, te deservesc.

  • Apeleaza la ajutorul unui psiholog specializat in psihoterapie

Chiar daca abuzurile din copilarie s-au intamplat in urma cu multi ani, este posibil ca tu sa fi ramas cu niste rani necicatrizate. Psihoterapia te va ajua sa-ti inchizi ranile si sa lasi loc vindecarii tale. Cel mai rau lucru decat ceea ce ti s-a intamplat in copilarie este intocmai permiterea acestor traume sa te afecteze mult prea mult in prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *