Tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este frecvent intalnita, debutand in adolescenta sau la adultul tanar. Aceasta tulburare se caracterizeaza prin aparitia unor obsesii si compulsii cu caracter persistent. Manifestarea lor in exces il determina pe subiect sa-si piarda timpul cu ele, devenind o adevarata tortura psihologica.

Obsesiile pot fi ganduri, imagini, amintiri persistente si anxiogene, pe care subiectul le traieste ca fiind neadecvate si intruzive. Obsesiile pot avea o tematica variata, de la caz la caz: obsesii legate de producerea unei catastrofe, ganduri suicidale/ homicidale ( «Imi voi ucide sotia »), obsesii de contaminare (de virusi, microbi), obsesii legate de producerea unor accidente, obsesii sexuale, incestuase, homosexuale, obsesii pe teme religioase, obsesia ordinii, etc.

Compulsiile sunt comportamente /ganduri repetitive utilizate cu scopul prevenirii si reducerii anxietatii generate de gandurile obsesive. Cele mai frecvente compulsii sunt: spalatul pe maini, numaratul excesiv si inutil, ordonarea simetrica a obiectelor, repetarea unor cuvinte (in gand), rugaciuni, fraze fara sens. De cele mai multe ori persoanele ce se confrunta cu aceasta problema incearca sa reziste acestor compulsii, insa nu reusesc sa lupte in fata acestor impulsuri si in final cedeaza, ajungand sa practice excesiv anumite comportamente sau acte mentale.

Este important ca persoanele ce se confrunta cu astfel de probleme sa inteleaga ca gandurile obsesive sunt simple ganduri, nu sunt periculoase si nu au nici o semnificatie in realitate. Majoritatea oamenilor au la un moment dat astfel de ganduri pe care cei mai multi reusesc sa le ignore. Ceea ce este negativ sunt tocmai ritualurile (compulsiile) folosite ca masuri de precautie. Utilizand aceste masuri de preventie, se creeza un cerc vicios, mentinandu-se acele temeri.

Apeleaza la Neurofeedback

Neurofeedback este un instrument tehnologic care permite sa antrenăm capacitatea de autoreglare a activitatii creierului. Acesta servește la imbunatatirea activitatii creierului, fiind o metoda recunoscuta stiintific de formare si antrenare a unuia dintre cele mai importante organe pe care le avem, CREIERUL.

Daca ai nevoie de suport in gestionarea simptomelor si depasirea tulburarilor obsesiv-compulsive, poti apela la ajutorul specialistilor nostri! Pentru programari, nr de tel 0722.306.783.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *