Dependenta de alcool

Abuzul de alcool este cea mai frecventa adictie, aceasta generand consecinte organice si psihice severe. Consumul de alcool reprezinta o tentatie pentru persoanele care au o stima de sine fragila. Aceste persoane utilizeaza alcoolul in scop dezinhibitor, consumul acestei substante provocand destindere musculara si psihica.

Alcoolul ajuta persoana sa scape de imaginea negativa pe care o are despre sine.  Ingestia unei anumite cantitati de alcool poate crea iluzia decomplexarii. Reprosurile asupra propriei persoane, rusinea, vina, dispretul de sine, dispar ca prin ceata. Insa, pe termen lung, tendinta de autodevalorizare se accentueaza, aparand sentimente de autoculpabilizare si de inferioritate.

Consumand alcool, individul uita mai usor de grijile ce il framanta, de problemele cu care urmeaza sa se confrunte, de esecurile si pierderile sale, de stresul cotidian, de singuratate. Cu cat aceasta doreste sa uite de probleme, cu cat va avea tendinta de a bea mai mult. Insa, alcoolul are efect anxiolitic doar pe termen scurt. In realitate, alcoolul accentueaza anxietatea.

Atunci cand individul se confrunta cu anumite crize psihologice (deces, divort, boala, pierdere), poate fi mai vulnerabil spre a consuma alcool.

Cei care nu au incredere in fortele proprii nu au curajul sa actioneze. Pentru a putea actiona, acestia consuma inainte alcool. Sub influenta acestei substante, persoana nu va mai lua in calcul riscurile si va putea sa actioneze dezinhibat. Uneori, cei aflati in stare de ebrietate pot comite acte pe care le regreta ulterior: violenta verbala, agresiuni fizice, agresiuni sexuale, etc.

Consumul de alcool se face deseori in grupuri, la petreceri, iesiri in localuri, etc. Persoanele care au o stima de sine scazuta sunt mult mai vulnerabile la influentele grupului, iar daca cei din grup consuma alcool, acestea vor adopta acelasi comportament. Acest lucru este frecvent intalnit in cazul adolescentilor aflati in cautarea propriei identitati, care vor sa-si afirme personalitatea in fata celorlalti si sa-si dovedeasca “barbatia”. De la “inca un paharel” la dependenta Indiferent de motivatia pentru care un individ consuma alcool, situatia se poate degrada cu timpul. Persoana isi poate pierde treptat controlul, consumand compulsiv cantitati mari de alcool. Desi uneori isi propun sa bea ’’doar un pahar”, ajung sa bea pana se instaleaza starea de ebrietate. Treptat, se instaleaza o anumita toleranta la alcool, ingerand cantitati din ce in ce mai mari de alcool pentru a obtine efectul dorit. Urmeaza dependenta fizica si instalarea sevrajului la intreruperea consumului: tremor al extremitatilor, greata, stare de ameteala, transpiratii, deshidratare, etc. In ciuda acestor efecte daunatoare, persoana continua se bea compulsiv, fara a avea un control asupra cantitatilor si a frecventei consumului de alcool.

Interventia terapeutica in adictia de alcool

Negarea dependentei nu face decat sa amane interventia terapeutica. Primul pas spre vindecare este admiterea dependentei si solicitarea ajutorului. Este necesara interventia psihiatrica si psihologica: consult psihiatric, detoxifierea organismului, tratament medicamentos, psihoterapie, participarea la grupuri suportive. Psihoterapia si grupurile suportive il vor ajuta pe acesta sa nu se simta singur in aceasta lupta impotriva dependentei, sa se simta acceptat si incurajat. Interventia psihoterapeutica vizeaza actiunea asupra acelor factori care il determina pe individ sa bea. Actionand asupra acestor factori, pot fi prevenite recaderile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *