Stima de sine scazuta?

Stima de sine fragila este o inepuizabila sursa de inconveniente. Atunci cand nu ne iubim suficient nu suntem fericiti, ne indoim de noi insine, facem orice ca sa trecem neobservati si ne simtim vulnerabili in fata obstacolelor pe care ni le rezerva viata. Si totusi, stima de sine poate fi recladita. Insa, pentru aceasta este nevoie sa ne debarasam de comportamentele neadecvate si de stilul de gandire disfunctional.

Cum sa-ti redobandesti stima de sine?

Iubeste-te pe tine insuti in ciuda limitelor, defectelor si a esecurilor. Aceasta iubire neconditionata fata de propria persoana ne ajuta sa trecem mai usor peste dificultatile cu care ne confruntam si sa trecem peste infrangeri.

Concentrandu-te asupra resurselor tale, iti vei ameliora si imaginea de sine. Extrage-ti forta interioara din laudele primite, din lucrurile bine facute, din succesele tale, oricat de marunte ar fi ele.  Cauta sa-ti descoperi sinele… cauta sa-ti cunosti emotiile, credintele, valorile, aspiratiile tale! Cauta sa-ti cunosti calitatile si defectele, limitele si resursele tale. Cauta sa fii tu insuti, si nu ceea ce iti insufla ceilalti, caci, cu cat ne indoim mai mult de noi insine, cu atat ii lasam pe ceilalti sa hotarasca pentru noi.

Cei care au incredere in ei insisi stiu ca insusirile lor supravietuiesc esecurilor. Chiar daca esecul reprezinta pentru fiecare din noi o sursa de neplacere, sa incercam sa relativizam, sa resemnificam acea infrangere ca fiind o opotunitate de a invata mai multe despre noi insine si un prilej de a ne dezvolta. Fii deschis spre punctele tale slabe, greselile, esecurile si infrangerile tale. Ascunderea punctelor slabe amplifica sentimentul de inferioritate si de rusine.

Stima de sine scazuta te poate face sa eviti in a-ti exprima parerea, intocmai de teama de a nu spune ceva gresit, stupid. Stima de sine fragila te poate face sa ocolesti anumite activitati sociale, de teama sa nu fii respins. Stima de sine scazuta te poate retine in a-ti apara drepturile, in a-ti exprima nevoile sau in stabili limite celorlalti. Opreste-te din a-ti restrictiona singur propria viata si fa ceea ce ai face in cazul in care te-ai autoaccepta!

Incearca sa privesti lucrurile dintr-un alt unghi, o noua perspectiva, astfel incat sa inlocuiesti sistematic negativul prin pozitiv. Cauta sa fii deschis si nu te identifica cu greselile si esecurile tale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *